Hogyan köss üzletet Kínaiakkal?

- tippek arra az esetre, ha belevágnál egy nagy kalandba

A világ egyik legnagyobb piacára betörni nagyon csábító, de még az itthon tartózkodó élő Kínaiakkal is megérheti üzletelni.

Hallottam egy fickóról, aki pár éve egy motorbaleset miatt kórházba került. Ott gipszben feküdve, eldöntötte, hogy Ő bizony Kínának fog eladni csokit.

Azóta eltelt pár év és kamionszám viszi be Kínába a csokit.

Állítólag olyan áron kapja a Milkát, mint senki más és keres rajta elég sokat.

Tehát Kína vonzó piac lehet. Én 5 évig dolgoztam együtt valamilyen szinten Kínaiakkal, megosztok veled pár tapasztalatot.

handshake-2998302_640.jpg

Jó, ha tudsz pár dolgot, ha Kínaiakkal tárgyalsz.

  • Mosolyogj, ha velük tárgyalsz. Ha komoly arcot vágsz, azt gondolhatják, nem vagy a barátjuk.

  • Nekik nagyon fontos a becsület. Úgy is mondják, hogy akinek nincs becsülete, az elveszítette az arcát.

  • Tárgyaláskor szeretik húzni a végső döntést. Sokszor előfordult már, hogy amikor Európaiakkal tárgyaltak, és rábólintottak egy dologra, de még nem írtak alá, az aláírás előtt közvetlenül meggondolták magukat.

  • Fontosak számukra a hagyományok.

  • Ne hajlong előttük, az Japánokkal szokás és történelmi okok miatt a Kínaiak nem nagyon szeretik, ha összekeverik őket velük. Ők csak simán kezet fognak mint mi. - Ezt onnan tudom, hogy többször hajlongtam és egy Kínai hölgy javított ki, hogy elég egy kézfogás.

  • A kínai üzletemberek számára a legfontosabb az üzletkötés során a szerződőfél szakértelme. Ért hozzá vagy sem? Ezt gyorsan eldöntik.

  • A „talán”,vagy az „erre még visszatérünk” vagy „majd meglátjuk”, a „nem”-nek felelnek meg. Tartsuk észben, hogy a kínai nyelvben nincs egyértelmű megfelelője a nemnek és az igennek.

  • Kínában a pontosságot nagyra értékelik - a tárgyalásról való késés személyes sértésnek számít. - Azt tapasztaltam, hogy ez az Európában élő Kínaiakkal már nem olyan komoly. Az itt felnőtt, esetleg már itt született generációnál pedig ez teljesen jelentőségét veszítette. Sőt..

  • Elvileg tilos gesztikulálni, grimaszolni, megérinteni vagy megpaskolni valakit a vállán, kuncogni vagy ok nélkül hangosan felnevetni. -ennek ellenére többször előfordult, hogy Olaszosan megöleltek és megveregették a vállam, bár ez az itt felnőtt generációval történt meg, az idősebbeknél megvolt a kimért távolságtartás.

  • Teljesen más nagyságrendben gondolkodnak mint mi. Egy kínai barátom kérdeztem, aki 15 éves kora óta itt él, hogy hol született. Kérdezi tőlem mit ismerek Kínában. Mondom neki Ningbo városát pl. ismerem. Erre Ő: az ott van mellettünk. 4-6 óra autóval. 

Tehát van különbség abban, hogy hol szocializálódott a Kínai tárgyaló partnered, de a lényeg, hogy az egyenesség és az egészséges kimértség nagyon jó eredményt hozhat.